Kunstmaler Jesper Schytt - Ølflaskeproblemet

Kunstmaler Jesper Schytt


Kommentar - Ølflaskeproblemet

En kunstner udstiller en ølflaske på et museum. Det gør han, fordi hans far drak som en svamp og han vil have folk til at tænke over om drukproblemer ikke er et større problem end narkoproblemer. Hans anden skulptur på udstillingen er derfor en stor lyserød injektionsprøjte på 2 meter.
En kunsthandler køber ølflasken, der er en helt almindelig grøn glasflaske, tager den med hjem, og udstiller den på sin reol.
Næste dag kommer rengøringsassistenten tager de tomme flasker ud til de andre tomme flasker og kunsthandleren kan nu ikke finde sin dyre kunstgenstand mere. Den er blevet væk!
På samme måde kan jeg gøre ovenstående farveskifter til kunst!
At baggrundsfarven skifter, gør at beskueren kan mærke, at selvom vi befinder os i en omskiftelig tilværelse, hvor vi leger med roller og attituder, så er vi alligevel de samme.
Identitet overfor omskiftelser. Kaos overfor forsøg på at fastholde identitet. Hvor fører vores lege os hen? Kan vi overskue konsekvenserne?
Men okay - det er bare et stykke javascript jeg har hentet på nettet og tilpasset min side. Det er fiduskunst! Det kommer an på hvordan vi nærmer os kunsten og i hvilken sammenhæng genstanden befinder sig. Er ølflasken på kunstmuseum eller i en dagligstue?
Ølflaskeeksemplet er hentet fra et inspirerende foredrag af David Favrholdt - jeg har ændret det en del her. Se også: Favrholdt, David - Æstetik og filosofi : seks essays - 1. udgave. 2000. 221 sider Forlag: Høst.
Design versus kunst
Nettet har givet mig mange designoplevelser - men meget få internetkunst-oplevelser.
Jeg har set "wauw" flotte knapper og funktioner på nettet og de "gamle" kunstarter som musik og billedkunst er der selvfølgelig også.
Men interaktiv internetkunst har jeg ikke set meget af.
Men jeg forlanger også noget andet end kunstkataloger lagt på nettet, tegnefilm blot i netversioner eller noveller der er lagt ud, så man kan skrive dem ud.
Jeg forlanger en ny kunst - en kunst der reelt set er interaktiv, som man ser det på cd-rom i computerspilsverdenen. Ikke flade malerier af kronhjort ved sø - men en kronhjort der kan brøle, svare igen, være fraværende, skifte farve, blive til fru kronhjort - udtrykke længsler, meninger og behov i samarbejde med tilskueren.
Eksempel 2 - Narcissistens mareridt
Skriv dine inderste følelser ind herunder. Bare rolig vi sladrer ikke! Vov pelsen, som du har vovet den så tit. Ofte har du sagt "jeg elsker dig" til verden, og hvad var svaret?
Hej! :-)

Det er lige før jeg synes eksempel 2 er kunst. Det er teknisk set meget let at lave, men det er noget jeg oplever hver dag. Er det fiduskunst?
Men jeg kunne faktisk have pakket det ind i avanceret grafik og sat det op på en tjekket webside og du ville blive "snydt" - du ville have hoppet på at det var kunst, fordi indpakningen var tjekket.
Men er det kunst fordi det er flot? Så ville meget af det 20. århundredes kunst ikke være kunst - men kunne køres på skrotpladsen.
Som i et Kinderæg er der jo også overraskelsen - det at flytte følelser og tanker. Og overraskelsen kan ligge i dit eget forhold og fascination af det "grimme". Døden f.eks.! Døde grise i montrer f.eks. - dybt facinerende - og giver gigantiske meningsudvekslinger. En skam at "døde grise" ikke har ramt nettet.
Ovenstående fiduskunst er næppe en død gris på et kunstmuseum. På internettet skal man selv skabe den museale omgivelse og respekt, der gør, at man derefter kan sprænge den selv samme ramme. Det er svært at provokere sig selv med sig selv.
Eksempel 3 - Narcissisten II: Rør mit hjerte

Kommentar
Nu har jeg lavet eksempel 3 så banalt at ingen kan tage det for stor kunst. Rør mit hjerte og det bliver til en pistol.
Jeg kender svaret på spørgsmålet: Er dette kunst? Jeg ved nemlig med mig selv, at jeg ikke er billedkunstner. Dertil har jeg knoklet for lidt og har for lidt på spil.
Men havde jeg gået på AOF Internetkunst, var jeg måske rævestolt over at have lavet "Rør mit lyserøde hjerte". Men at skrive en artikel om: "Hvad er internetkunst og hvad gør at det er kunst?, gør at man bliver bevidst om, at det at jeg har fundet to billeder på nettet og tænkt over den narcissistiske folkesjæl, ikke gør mig til kunstner. Man skal have noget på spil - man skal satse noget kunstnerisk.
Der er rigtig mange sjove, irriterende og intelligente AOFkunstnere derude på nettet. Men igen: meget lidt internetkunst.
Min konklusion er imidlertid, at vi kan ane konturerne af en kunstform på nettet, der arbejder i feltet mellem surferen, kunstneren og mediet. Kunst som inddrager, engagerer og aktiverer surferen aktivt i kunstnerens intention og i mediet.
Teknik (eksempel 1) er ikke nok. Gode ideer (eksempel 2) er heller ikke tilstrækkeligt. Med den gode vilje (eksempel 3) kan man komme langt, men kunsten lader vente på sig. Nettet mangler endnu sin Beethoven!
Led efter kunsten
Så vi endte med det irriterende og nyttige spørgsmål igen: Hvad er kunst?
Her er nogle links, så du kan finde den. Eller måske kan kunsten finde dig?
Men det jeg forlanger er altså internetkunst - IKKE kataloger lagt online eller god musik. Jeg vil have noget kunst som udnytter og benytter sig af Internettets muligheder for interaktivitet og sammenkædning af materiale. Altså ikke bare noget flash-tegnefilm. God fornøjelse!
Alt om Gran Canaria

Hvad er kunst

Tilbage

Til forsiden